Begeleiding Wajong-trajecten

2,5% Wajongers zit onterecht in de bijstand. Geef uw klanten de begeleiding die ze verdienen!

Begeleiding Wajong-trajecten

Voor sommige klanten in de bestanden van de sociale dienst wil het maar niet lukken. Er zijn meerdere re-integratietrajecten ingekocht, maar die leiden niet tot het gewenste resultaat. De klant lijkt niet mee te willen werken. Inmiddels heeft de uitkeringsinstantie sancties opgelegd omdat de klant gemaakte afspraken niet nakomt. Maar ook die hebben niet het gewenste resultaat.

Herkent u dit?

Wajong

Mogelijk heeft u dan niet te maken met een reguliere bijstandsklant, maar met een Wajonger. Veel sociale diensten hebben klanten in hun bestand die eigenlijk onder de Wet werk en arbeidsondersteuning jong gehandicapten (Wajong) horen te vallen. In veel gevallen is dit niet duidelijk en worden ze ten onrechte volgens de reguliere procedures behandeld.

Screening

Uit screening bij meerdere sociale diensten in Nederland blijkt dat gemiddeld 2,5% Wajongers een bijstandsuitkering hebben. Daarmee krijgen ze niet de ondersteuning en begeleiding die ze nodig hebben voor het vinden en behouden van werk. Deze mensen hebben behoefte aan bijvoorbeeld een jobcoach of loondispensatie. Een juiste classificering is niet alleen in het belang van de klant, maar ook in het belang van de sociale dienst. Want nu drukt de uitkering van de klant onnodig op de gelden van de sociale dienst.

Een rekenvoorbeeld:

Uit de screening is gebleken dat zo'n 2,5% van de mensen die recht hebben op Wajong in de bijstand zitten. Op een bestand van 800 bijstandsgerechtigden gaat het dan om 20 mensen. Een gemiddelde uitkering bedraagt ongeveer € 11.000,-. Op jaarbasis is dat voor die 20 mensen al € 220.000,-. De werkelijke lasten zijn nog hoger, onder andere vanwege het aantal jaren tot de AOW-leeftijd en re-integratietrajecten die zijn gedoemd te mislukken.

Wat doet EvenWicht?

EvenWicht ondersteunt sociale diensten als vermoed wordt dat het om een Wajonger gaat in plaats van regulier bijstandsgerechtigde. Maar ook in het voortraject kunt u een beroep doen op EvenWicht. Het gaat dan om voorlichting voor consulenten zodat een mogelijke Wajonger sneller herkend wordt. EvenWicht stelt de rapportage-aanvraag Wajong op en dient deze samen met de vereiste bewijslast in bij het UWV.

Geef uw klanten de begeleiding die ze verdienen!

Contact

EvenWicht | Assen
Arbeidsdeskundige diensten

Telefoon: 06 - 525 432 92
E-mail: info@even-wicht.com
Contactformulier